Eetbaar groen in de Openbare Ruimte

Medio december mocht Rachne een groene handdruk van € 350,– in ontvangst nemen voor de uitvoering van haar project in Tongelre! Maar ook andere projecten waar Transition Town Eindhoven indirect bij betrokken is vielen in de prijzen: de NatuurSUPERmarkt  en bijenhotel Achtse Barrier.

1.12.2010 Een filmpje over een buurtmoestuin in Amsterdam ter inspiratie vind je op NTR.

16.11.2010 Helaas was de opkomst op de film- en informatieavond over de fruittuin in Meerhoven belabbert. Het project is daarom afgeblazen. Mochten er Meerhovenaren zijn die wel een dergelijk project zien zitten, neem dan contact op via eindhoven@transitiontowns.nl.

4.11.2010 In Tongelre en in Meerhoven wordt gedacht over en gewerkt aan eetbaar groen in de openbare ruimte. Op dit moment zijn beide projecten nog in een begin stadium.

In Meerhoven wordt op maandag 15 november a.s. in dat kader de film A Farm for the Future gedraaid voor de bewoners van de betreffende straten. Daarna wordt van gedachten gewisseld om te kijken of er draagvlak is voor dit initiatief.

Verslag Duurzaam diner – 8 december 2010

Op woensdag 8 december hebben we voor de eerste keer als TT-groep samen een restaurant bezocht om duurzaam te dineren. Nadat de kerngroep in oktober besloten had te stoppen met het organiseren van nieuwe activiteiten, wilden we elkaar informeel blijven ontmoeten. Daarbij willen we stimuleren dat restaurants zo duurzaam mogelijk gaan koken.

Bij de inschrijving was het nog niet bekend waar we zouden gaan eten, toch gaven 15 mensen zich voor deze avond op. We kwamen terecht bij de “Smalle Haven”, een (typisch Eindhovense?) betonnen ruimte, gevuld met een wonderlijke combinatie van eten en drinken, atelier, design en gebruikte goederen.

Doordat we met een vrij grote groep waren, werd ons aangeraden een aantal schotels door de kok te laten samenstellen, iets minder dan het aantal eters. Persoonlijk vond ik dat er erg veel vlees en vis op tafel kwam, en mij is nog steeds niet duidelijk wat er duurzaam was aan deze maaltijd. Door de drukte had de eigenaar niet de tijd een en ander toe te lichten.

De gesprekken waren weer erg veelzijdig en inspirerend. Her en der werden weer afspraken gemaakt om elkaar te helpen bij het duurzamer maken van de directe leefomgeving. Ik had de indruk dat iedereen het een heel gezellige ontmoeting vond en er de volgende keer graag weer bij is.

Het volgende duurzame diner is weer op woensdag, waarschijnlijk op 19 januari (nieuwjaarsontmoeting).

Ellen

20 december – Filmavond in Meerhoven

Tijdens de maandelijkse Meerhovense filmavond van de werkgroep Meerhoven draaien we deze keer Energy Risk: Wat doen we straks als onze fossiele brandstoffen op zijn? In de loop van de 21e eeuw zullen fossiele brandstoffen opraken. Zwartkijkers geven ons, gezien de explosieve groei in China en India, nog maar 25 jaar om op duurzame energie over te schakelen. Dit is 1 van de documentaires die Tegenlicht dit voorjaar op televisie heeft vertoond. Opgeven kan via eindhoven@transitiontowns.nl. Het adres wordt daarna toegestuurd. Aanvang 20.00 uur.
Inge, Stefan en Pieter.

Het Voedselbos

Foto: Ellen-Ehv

Op 18 november brachten Arjan, Froukje en Ellen een bezoek aan ‘het voedselbos’, een permacultuurproject in Moeskroen, België. Vooraf hadden we ons niet gerealiseerd dat in dit Belgische deel voornamelijk Frans wordt gesproken, jammer genoeg konden we dus niet van gedachten wisselen met de aanwezigen. We waren erg laat in het seizoen, er was niet meer zo veel te zien. Het opvallendst was de grote voorraad verzamelde zaden, duizenden soorten. Volgend jaar willen we weer een aantal projecten bezoeken, eventueel zelfs een meerdaags bezoek aan Plukrijp bij Antwerpen. Belangstellenden kunnen zich nu al melden op eindhoven@transitiontowns.nl.

Meer informatie over het Voedselbos vind je op www.voedselbos.be.

Foto: Ellen-Ehv

Foto: Ellen-Ehv

Books 4 Life op verlanglijst Sint

Op 42% van de Nederlandse verlanglijstjes voor Sinterklaas staat een cadeaubon, blijkt uit onderzoek van Deloitte. Boeken staan op nummer 2. Een vijfde van de consumenten geeft aan een tweedehands kado te zullen geven. Books 4 Life sluit perfect op al deze wensen aan. Bij de winkel aan de Hertogstraat 2n worden gedoneerde tweedehands boeken verkocht, waarvan de opbrengst naar goede doelen gaat. Precies op tijd voor de feestdagen introduceert Books 4 Life nu een cadeaubon.

Verder lezen

LETS Eindhoven

“LETS staat voor Local Exchange Trading System, wat wil zeggen plaatselijk diensten ruilhandel systeem. Het is een uitgebreid ruilsysteem: ik doe wat voor jou, jij doet wat voor een ander, en weer een ander tenslotte doet iets voor jou. Dit is mogelijk omdat je voor je bewezen diensten waardebonnen krijgt (talenten), die je dan weer kan gebruiken om een ander een dienst voor jou te laten doen.”

Afgelopen donderdag ben ik op bezoek geweest bij een LETS-avond. Op zo’n avond komen de LETS-leden bij elkaar om diensten aan te bieden of te vragen, vraag en aanbod komen hier letterlijk bij elkaar. Tevens wordt zo’n avond gebruikt om spulletjes te verkopen voor Talenten, het puntensysteem waar het allemaal om draait.

Verder lezen

Financiën

Onze economie is niet erg veerkrachtig, als de VS niest, worden wij verkouden. Wil je meer weten of kijken of jouw bank wel goed met je geld omgaat, kijk dan eens naar onderstaande linken.

    • De eerlijke bankwijzer is een site waarop je kunt bekijken hoe jouw bank met je geld omgaat. Misschien tijd om over te stappen?
      • Lets staat voor Lokaal Economisch Transactie systeem, een lokaal ruilhandelsysteem met een eigen valuta, zonder rente of inflatie. Ook Eindhoven heeft een Letskring, bezoek hun site eens.
        • Weten hoe het economisch systeem in elkaar zit, bekijk dan de documentaire Money as debt (90 min.).
          • Publicist, ondernemer en voormalig beurscommentator, Willem Middelkoop sprak op in mei 2010 vrij onze economie, de economische crisis, goud en meer (90 min.).

            Transitie Team

            Bij voldoende belangstelling start Transition Town Eindhoven een Transitie Team.

            Transitie Teams (ca. 8 personen) gaan samen bekijken hoe zij hun voetafdruk kunnen verkleinen en tegelijk veerkracht kunnen ontwikkelen. In eerste instantie komt het team om de 2 of 3 weken 8 keer bij elkaar.

            Het idee van Transitie Teams borduurt voort op de Eco Teams uit de jaren 90 en de Consuminder Teams die op diverse plaatsen actief zijn.

            De volgende thema’s zijn mogelijke onderwerpen van een avond: Afval, Gas, Elektriciteit, Water, Vervoer, Inkopen

            De initiator van het team organiseert de eerste bijeenkomst. Tijdens de eerste bijeenkomst maakt het team afspraken over de locatie van de vervolgbijeenkomsten (bijvoorbeeld steeds bij iemand thuis of in een zaaltje), welke thema’s behandelt worden en wie elk thema gaat voorbereiden.

            Meldt je aan via eindhoven@transitiontowns.nl.

            Duurzaam inkopen in Meerhoven

            Als je in Meerhoven woont, is het een hele toer om bij de dagelijkse inkopen duurzaam te werk te gaan.

            Naast een steeds uitgebreider assortiment bij de Plus, is er de Meerhoeve in de Meerstraat (wel even zoeken) in het nieuwbouw deel van Veldhoven dat aan Waterrijk grenst. In deze boerderijwinkel kun je het hele jaar terecht voor een wisselend assortiment verse producten van het platteland. Naast dagverse groenten en fruit (van een gewone groothandel) hebben ze streekproducten: http://www.demeerhoeve.com/. Maandag’s gesloten.

            Iets verder weg aan de andere kant van Meerhoven vind je de Philips Fruittuinen op de Oirschotsedijk 14a. Ook zij hebben streekproducten naast groenten en fruit: http://www.philipsfruittuin.nl.

            Graag vullen we deze adresjes aan met meer en andersoortige duurzame winkels. Mail ze naar eindhoven@transitiontowns.nl.