How many people can live on planet earth?

De hele maand oktober is de BBC-documentaire ‘How many people can live on planet earth’ in superkwaliteit te zien op deze website: http://topdocumentaryfilms.com/how-many-people-can-live-on-planet-earth/. De beroemde natuurcineast Sir David Attenborough komt op voor de mensheid en de toekomst van de aarde en vindt dat we anders moeten gaan leven. In 2009 maakte hij daarover de documentaire ‘How many people can live on planet earth’.

Tijdens zijn carrière zag Attenborough de bevolking op aarde verdrievoudigen. Hij stelt zich dan ook grote vragen over de gevolgen van deze snelle groei. Want elke dag worden er meer dan 200.000 mensen geboren, die allemaal water, eten en een dak boven hun hoofd nodig hebben. De wereldbevolking neemt explosief toe en het rijke westen maakt een onevenredig groot deel van de water-, voedsel- en energievoorraad op.

Experts beweren dat Britse consumenten meer dan dubbel zo veel grondstoffen verbruiken dan de aarde hen per individu ter beschikking stelt. Over de hele wereld zijn ecologen, demografen en sociologen het erover eens dat ons een enorme uitdaging wacht. David Attenborough vraagt zich dan ook af wat het draagvlak is van onze planeet.

Verslag – Workshop Hart & Ziel – 26 september

De vijf deelnemers van de Workshop Hart & Ziel van zondag 26 september 2010 waren aan het eind van de workshop blij dat ze waren gekomen. De oefeningen maakte het nodige los en het bewustzijn of wederom bewust worden dat het goed is om van tijd tot tijd stil te staan  bij jezelf, je gevoelens is een verrijking. Om in tijden van een omslag te veel te willen is een valkuil. Veranderen is moeilijk en gaat altijd langzaam.

Of en hoe dit vervolgd wordt, blijft voorlopig in het midden. Belangstellenden kunnen altijd contact opnemen met Transition Town Eindhoven via eindhoven@transitiontowns.nl. Verder lezen

Verslag – Wereldburgerprijs Eindhoven

Foto: Ellen Ehv

Bioly Ikele heeft op 24 september 2010 de Wereldburgerprijs van Eindhoven ontvangen voor de oprichting en zijn werk voor de stichting Bambale. Deze stichting zet zich in voor Congo.

De andere genomineerden waren Ilse Hoenderdos van Transition Town Eindhoven en René Malcorps van Art Nature Design. De prijs wordt toegekend aan iemand die zich uitzonderlijk inzet voor een rechtvaardigere en duurzamere wereld, en de Eindhovense bevolking hierbij betrekt. Hij of zij houdt zich mogelijk bezig met een goed doel in een ontwikkelingsland, met duurzame energie of vrede en heeft een sterke uitstraling als wereldburger.

Meer informatie is te vinden op www.cos-brabant.nl.
In 2009 was de Wereldburger van Eindhoven Marta Resink van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling. De winnaar in 2008 was Jeanne van Beers van stichting Djenné. De winnaar in 2007 was Riet Munsters en zij is werkzaam bij de Stichting Stedenband Eindhoven Bialystok.

Verslag – Transitiecafé 22 september over VersVoKo’s

Fotografie: Ellen EHV

Fotografie: Ellen EHV

Het Transitie café van 22 september over VersVoko’s kende naast de stuurgroepleden slechts 3 bezoekers. Wel hadden diverse mensen hun interesse kenbaar gemaakt, helaas konden ze er op 22 september niet bij zijn.

VersVoKo’s zijn VoedselKoöperaties voor verse producten. Door gezamenlijk (als koöperatie) voedsel in te kopen is het mogelijk dit tegen een veel gunstigere prijs te doen. In het verleden opgezette VoKo’s bewijzen dat natuurvoeding op deze manier een stuk betaalbaarder wordt. Een VersVoko is een groep mensen die samen hun dagelijkse behoefte aan verse groenten, fruit en mogelijk andere voedingsproducten uit de regio inkopen.

Het idee voor VersVoKo’s komt uit Vlaanderen, en werd door A SEED in Nederland geïntroduceerd. Hiermee wil deze organisatie kleinschalige, ecologische en sociale landbouw stimuleren. VersVoko’s bieden meer contact tussen boer en buur en tevens een eerlijke prijs voor een eerlijk product.

De stuurgroep van Transition Town Eindhoven zal tijdens haar volgende vergadering op 6 oktober bespreken hoe ze verder gaat met dit thema.

Voor meer info over Vers Voko’s:
http://www.aseed.net/index.php?option=com_content&task=view&id=753&Itemid=296
http://www.voedselteams.be/
Transition Towns Eindhoven
eindhoven@transitiontowns.nl

Verslag – Filmavond Meerhoven – Food Inc. – 20 september

De eerste filmavond in een reeks van de werkgroep Meerhoven van Transition Town Eindhoven kende geen andere bezoekers dan de werkgroepleden zelf. Desondanks gaan zij door, voor 18 oktober staat de volgende filmavond gepland. Houdt deze site in de gaten om te zien voor welke film dan wordt gekozen. Eigen inbreng is ook welkom.

Op 20 september werd Food, Inc. gedraaid. Food, Inc. toont Amerika’s geïndustrialiseerde voedselsysteem en haar effecten op ons milieu, onze gezondheid, onze economie en de rechten van arbeiders. Je kunt zelf de lijnen wel doortrekken naar ons eigen voedsel.

Om je op te geven, kun je een mailtje sturen naar: eindhoven@transitiontowns.nl. Je krijgt dan het adres in Meerhoven toegestuurd.

Resilient Culture

Resilient Culture doet projecten op het gebied van duurzaamheid en veerkracht. Een samenleving of organisatie veerkrachtig maken betekend dat ze om kan gaan met veranderingen van buitenaf. De filosofie van Resilient Culture is gebaseerd op 3 pijlers, namelijk: veerkrachtig omgaan met grondstoffen, het versterken van (het gebruik van) natuurlijke energiebronnen en het ontwikkelen van een gebalanceerde samenleving zowel in ecologisch, economisch en sociaal opzicht. Resilient Culture streeft naar praktische doelgerichte oplossingen, waarbij bewustwording, verbinding en inspiratie als belangrijke elementen van iedere oplossing worden beschouwd.
Voor meer info: http://www.resilientculture.com