November 2012 plaatste Transition Town Eindhoven op verzoek van de bewoners van een huis in de Strijpsestraat een oproep voor het delen van hun tuin, voor de aanleg van een stukje moestuin. Karolien reageerde op deze oproep en later sloten zien nog een paar mensen aan. Bertie van den Boogaard van Down-to-Earth wilde de groep graag helpen bij de opstart. Hieronder de verslagen van de verschillende bijeenkomsten en activiteiten.
April 2013 – 2
Zaterdag 27 april 2014 – Thema: Bodem en compost
Aanwezig: Aloisa, Bertie, Cas, Maria, Karolien, Inge en Francien (verslag)
Film
Bertie heeft een film meegenomen: Life in the soil. Die kunnen we met elkaar gaan bekijken. De film gaat over een gebied in Japan waar biologische wisselteelt wordt toegepast samen met groenbemesters, en wat dit doet met de bodem.
Gezonde grond / natuurlijke kringloop
In de natuur houdt de bodem zichzelf in stand. Planten groeien d.m.v. een combinatie van voedingstoffen en zonlicht. Afgestorven organische stof bedekt de bodem, dit zijn voedingstoffen voor dieren en zij produceren humus, voedingstoffen voor de planten.
Gezonde grond bestaat uit:
- – 50% vaste delen met mineralen en organisch materiaal
- – 50% holtes met water en lucht
- – Macrofauna bv slakken, wormen, torren, pissebedden
- – Microfauna bv schimmels, bacteriën, aaltjes etc.
Reguliere land- en tuinbouw
De bodem is kaal, zwart en arm aan dieren. Voor het telen moeten actief voedingstoffen worden toegevoegd. Omdat al de gekweekte planten ook weer als oogst worden afgevoerd komen er ook geen nieuwe voedingstoffen terug in de bodem. Als de bodem kaal is, spoelen voedingstoffen gemakkelijk weg en slipt de grond dicht.
Hoe heeft het zo ver kunnen komen vragen wij ons af. Antwoord: de agrarische landbouw heeft altijd al onder druk gestaan, eerst door grootgrondbezitters. Later hebben stadsmensen het verbouwen van eetbare gewassen uit handen gegeven, zij zijn de kennis kwijt geraakt , samen met een onder druk staande reguliere landbouw om te produceren heeft dit tot uitputting, verstoring, verwoesting en uitbuiting geleid.
Er zijn steeds vaker kwekerijen die werken met arme grond, en de planten staan aan een infuus van voedingstoffen. De planten worden op allerlei manieren opgejaagd om snel en tegelijk groot te worden. Veel licht, voedingstoffen en genetisch geselecteerd/gemanipuleerd. De planten bevatten daardoor andere informatie en de mensen krijgen daardoor ook andere informatie binnen.
Telen van groente
Het telen van groente is niet natuurlijk. Door oogsten wordt organisch materiaal afgevoerd. Oplossingen om de kringloop te behouden zijn:
-
– Mulchen
Dit is het aanbrengen van bodem bedekkende laag. Bv grove compost, stro, hooi, bladeren, gemaaid gras of houtsnippers. Een mulchlaag zorgt ervoor dat de grond niet snel uitdroogt, dat onkruidgroei wordt tegengegaan en dat voedingsstoffen in de grond behouden blijven. Mulchen kun je het beste doen als de gewenste plantjes voldoende groot zijn. -
– Composteren
Composteren is het overschot verwerken waarbij organisch materiaal versneld wordt afgebroken bij hoge temperatuur. De composthoop kan het beste opgezet worden met lagen van afwisselend materiaal. Vleesetende spitsmuizen zijn in een composthoop oké. -
– Aanplant groenbemesters. Voor het zaaien kun je het zaad mengen met zand, dat zaait voordeliger en ook afdoende.
-
– Afdekken. Voedingstoffen (bv afkomstig van wortels) blijven in de grond.
Er zijn leidende bacteriën en volgende. Zijn de positieve in de overhand dan volgen de volgers op diezelfde manier. Zijn de negatieve in de overhand dan volgen de volgers op die manier. Kunst is het om een aantal leidende positieve te hebben.
Pleidooi om de bodem niet om te werken. Bodemleven wordt door omspitten verstoord en sterft voor een groot deel af. Het duurt 9 maanden voordat dit weer wat hersteld is. Voor het losmaken en beluchten van de bodem is een woelvork/grellinette geschikt.
Door de grond en planten met rust te laten vindt de natuur vaak zelf middelen voor herstel, dat geldt vaak bij plagen en ook voor bodemverontreinigingen.
April 2013
We zijn na de uitleg van Bertie twee keer in de tuin aan de slag geweest. We hebben 2 oude appelbomen, een oude hazelaar en een aantal struiken verwijderd of verplaatst om ruimte te maken voor de moestuin. Ook hebben we een composthoop aangelegd en flink wat klimop gesnoeid.
Onlangs kwamen we er achter dat er nog een Garden Sharing project loopt een paar straten van ons verwijderd. Zij hadden een hazelaar en wat frambozen over. Deze hebben we op een dag opgehaald en bij ons in de tuin geplant.
Ook is Karolien met grondmonsters van onze tuin en de andere tuin naar Klerks in Oisterwijk geweest om de grond te laten testen. Onze grond was o.k. qua voeding. Ze hebben niet getest op vervuiling, maar gezien de geschiedenis van de grond, verwachten we dat het gezonde grond is.
Maart 2013
Van stadstuin naar eetbare tuin
Zondag 10 maart kwamen we bijeen: Agnes en Aloisa (Initiatiefnemers), Bertie van Down-to-earth, Cas, Maria, Karolien, Inge en Francien.
De uitgangssituatie is wondervol.
- – Ten eerste is er het prachtige initiatief. Bewoners (aan de Strijpsestraat in Eindhoven) willen een deel van hun tuin ter beschikking stellen voor het algemeen nut.
- – Er is een sfeervolle grote achtertuin die uit twee delen bestaat, het gaat om het achterste gedeelte van circa 100 m2.
- – Er is een groep van zes mensen die deze uitdaging oppakt en o.a. wil leren over eetbare (wilde) tuinen.
- – Bertie die ons met haar kennis en kunde (van eetbare planten en permacultuur) bijstaat, en ons tijdens een aantal themadagen zal begeleiden naar de gewenste situatie.
- – Er is een coördinator, Karolien. Zij verzorgt de communicatie. Als er iets is kunnen de bewoners haar bellen, want zij woont dichtbij.
- – Over de tuinontwikkelingen gaan we een digitaal logboek bijhouden.
Tijdens vier themadagen komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Ontwerp
- Bodem en compost
- Teeltplan en zaaiplanten
- Beheer, onderhoud en oogst.
Februari 2013
Bertie van den Boogaard gaat Karolien en Cas helpen bij het realiseren van de eetbare tuin in de Strijpsestraat. Bertie heeft een permacultuur design certificaat, maar daarnaast ook heel veel kennis van planten en ervaring. Binnenkort gaan we hiervoor bij elkaar zitten.
Januari 2013
Een bewoner van de Stijpsestraat zocht via onze nieuwsbrief iemand die in hun vrij grote tuin groenten wil kweken. Inmiddels heeft er iemand gereageerd, is er een eerste verkennend gesprek geweest en hebben we nog 2 andere belangstellenden gevonden. Op dit moment zijn we aan het verkennen of Arjan de Vries van Resilient Culture ze wil begeleiden, bijv. door het organiseren van een PermaBlitz, zodat ze een vliegende start kunnen maken. We zoeken daarnaast nog iemand met ervaring die ze met raad kan bijstaan. Contact hierover kun je opnemen via eindhoven@transitiontowns.nl dan brengen we je in contact met Karolien die de leiding heeft.
November 2012
Een bewoner van de Stijpsestraat heeft een vrij grote tuin en zou die graag met iemand delen. Wie wil graag tuinieren, maar zoekt nog een tuin? Mail naar eindhoven@transitiontowns.nl.