Helaas is TransitieStad Eindhoven op dit moment niet actief. Wil jij de Transition Towns beweging in Eindhoven weer op gang helpen? Mail dan naar info @ DuurzaamMeerhoven. nu.
========
Rond de zomer van 2009 werd een klein groepje Eindhovenaren met de ideeën van Rob Hopkins besmet. Ruim een jaar lang organiseerden ze heel actief allerlei activiteiten: Transitie Café’s, PermaBlitzen en bezochten ze diverse informatiestands. Na ongeveer een jaar waren ze moe getrokken. Alleen de maandelijkse nieuwsbrief werd nog verspreid.
Vanaf de zomer van 2013 kwamen er nieuwe enthousiaste leden en vormden een kerngroep. Daarnaast werden er werkgroepen gevormd, zoals de werkgroepen stadslandbouw en energie. Er worden nu diverse activiteiten georganiseerd zoals de maandelijkse ruilmarkten voor eetbare planten en zaden. Verder vind je de leden op diverse informatiemarkten en in andere projecten.
Wat zijn Transition Towns
Transition Towns zijn lokale gemeenschappen (grote en kleine steden, dorpen, wijken) die zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk te maken. Piekolie en klimaatverandering zijn de belangrijkste drijfveren om in actie te komen voor verandering van onderop! Transition Towns werken op lokaal niveau aan oplossingen en laten zien hoe je die zelf organiseert. Het concept doet een beroep op de inzichten, wijsheid, creativiteit en ervaringen van gewone mensen.
Transition Towns vormen een wereldwijde basisbeweging. De Britse permacultuur-activist Rob Hopkins startte in 2005 in zijn woonplaats Totnes (Devon, Engeland) het eerste Transition-initiatief. Totnes groeide uit tot de eerste Transition Town in Engeland. Inmiddels zijn er in heel Groot-Brittannië al meer dan vijftig Transition Towns en hebben nog veel meer gemeenten de ambitie om een Transition Town te worden. De aanpak slaat zo breed aan, dat het TT-concept is uitgewaaierd over de hele wereld eb wordt ondersteund door een veelkleurig Transition-network, met wereldwijd vele honderden lokale initiatieven. In september 2008 werden Transition Towns ook in Nederland geïntroduceerd. In ons land zijn er inmiddels ruim 60 initiatieven, verspreid over alle twaalf provincies.
================================================
TransitieStad Eindhoven
Inspireren, verbinden en mobiliseren van de Eindhovense gemeenschap om samen van Eindhoven een duurzame, veerkrachtige, gezonde stad te maken, waar we allemaal met plezier en trots kunnen wonen en werken.
In Eindhoven is sinds begin 2009 een transitie initiatief actief. Al die tijd zijn er activiteiten georganiseerd, werd er een site onderhouden en verscheen er regelmatig een nieuwsbrief.
Sinds juni 2013 creëert Transitie Stad Eindhoven een platform, organiseert netwerk- en discussieavonden, filmavonden, duurzame diners, permablitzen, eco transitieteams en meer.
Meedoen of meer weten?
Bekijk onze website, abonneer je op onze nieuwsbrief of neem contact met ons op:
Website: www.transitiestadeindhoven.nl
Contactpersoon: Inge Kouw
Telefoon: 06 1399 2871
Email: info@transitiestadeindhoven.nl
Twitter: #TTEindhoven
Facebook: www.facebook.com/transitiestadeindhoven
===================================================
Handboek
Je kunt een gratis Transitie Handboek (Nederlandse versie) downloaden als PDF bestanden dankzij de vriendelijke ondersteuning van Uitgeverij Jan van Arkel en HITTE.NU. Ga naar http://www.hitte.nu/transitie.html voor jouw eigen exemplaar.
Op deze pagina vind je ook de Basishandleiding Transition Towns. Ook deze is verkrijgbaar in PDF-vorm.
=================================================
Film
Film Transition Town Deventer: Een korte uitleg over het hoe en waarom van Transition Towns. Volg deze link.
Een ander film over Transition Towns is In Transition 1.0. Deze is te bestellen via www.omslag.nl.
================================================
Folder
Transitie Stad Eindhoven heeft een folder geschreven voor promotionele doeleinden. Je kunt hem hier downloaden.
================================================
Achtergrond artikelen
Over het tekort aan grondstoffen in het low tech magazine. En waarom we onze voetafdruk moeten verkleinen op http://www.voetafdruk.eu/onzevoetafdruk/mijnhemel/index.html.
Over piekolie op de site van Transition Town Nederland. Of ineen artikel op Argusoog waar ook economie en het milieu erbij gehaald worden. Of lees het laatste nieuws op de site van Piekolie Nederland.
Over klimaatverandering door de overheid, of lees de Wikipedia erop na.
==============================================
Films die vaak bij voorlichtingsavonden worden gebruikt
The Power of Community : How Cuba survived Peak Oil. Naast uitleg over piekolie een verslag van hoe Cuba omging met de olie tekorten na de instorting van communistisch Rusland. Verkrijgbaar: ??
Ook A Crude Awakening : The Oil Crash gaat over piekolie. Te bestellen bij bol.com.
The Story of Stuff. Diverse delen over productie methodes. Online te bekijken via http://www.storyofstuff.com/.
How Many People Can Live on Planet Earth. Online via Topdocumentaryfilms.
Een film over de voedselindustrie Food, Inc. is te bestellen bij Bol.com. Waar ook The Age of Stupid, een film over de wereld in 2050 als we doorgaan zoals we nu doen, verkrijgbaar is. Een andere kant van voedsel is afval. De documentaire The Taste of Waste laat op een niet mis te verstane manier zien hoeveel voedsel er wordt weggegooid. De beelden komen zowel uit Amerika als Europa.
Een film over het bouwen van gezonde huizen uit natuurlijke materialen is First Earth, volg deze link.
A Farm for the Future van Rebecca Hosking is het verslag van een boerendochter die terug is op de boerderij van haar ouders en verkent hoe zij de boerderij kan voortzetten als olie schaars wordt. Hij is online te zien via http://www.youtube.com/watch?v=xShCEKL-mQ8.
Andere interessante films gezien, laat het ons weten. Houd ook onze site in de gaten om te zien of we weer een filmavond organiseren. Maar aarzel ook niet om ons te vragen of we een avond met een bepaalde film die jij graag wilt zien, willen organiseren.